Rodzinny Rajd Rowerowo-Pieszy

2. lipca 2017

Dnia 2.lipca 2017 na terenie gmin Czarna Woda i Kaliska odbył się Rodzinny Rajd Rowerowo - Pieszy. Była to pierwsza z imprez zaplanowanych w ramach projektu "Czarnowodzcy Tropiciele" w ramach programu "Działaj Lokalnie", Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce. Po kilku deszczowych dniach pogoda w niedzielę sprzyjała uczestnikom, którzy pełni entuzjazmu pojawili się na starcie rajdu na czararnowodzkim stadionie miejskim. Rajd pieszy rozpoczął się o godzinie 12:00, rowerowy - o 13:30. Uczestnicy otrzymali mapki, na których zaznaczone były punkty kontrolne, na których wolontariusze stawiali na mapach uczestników pieczątki. Ostatni punkt kontrolny umiejscowiony był w Ośrodeku Rozwoju i Integracji Sołectwa Kaliska w Bartlu Wielkim, który przed laty pełnił funkcję bazy czarnowodzkich drużyn harcerskich. Dla wielu dorosłych uczestników rajd był sentymantalną podróżą w przeszłość, dla dzieci - pierwszą poważną wyprawą rowerową. Na miejscu na uczestników czekały dyplomy, nagrody, a także grill z kiełbaskami, ciasto, kawa i herbata. Dzieci mogły spróbować swoich sił w rodzinnym biegu w workach i w rzucie piłeczkami do celu. Oprawę muzyczną zapenił pan Piotr Błaszak, któremu serdecznie dziękujemy. Dziękujemy również wolontariuszom, którzy pomogli w organizacji imprezy. Dziękujemy wszystkim uczestnikom za udział w rajdzie, za pozytywną energię i zaangażowanie. Dzięki Wam Bartel Wielki stał się w niedzielne popołudnie rodzinnym miejscem integrującym pokolenia. Zapraszamy do udziału w kolejnych inicjatywach Stowarzyszenia Miłośników Czarnej Wody, w szczególności do udziału w projekcie Czarnowodzcy Tropiciele.

Plakat:

Plakat