Tropami historii Czarnej Wody

23. Sierpnia 2017

Wszyscy znamy historię Polski, znanych miejsc, a dziś mogliśmy poznać historię Czarnej Wody miejsca w którym żyjemy, mieszkamy. O Czarnej Wodzie na lekcjach Historii w szkole się nie mówi. Czarną Wodę poznaliśmy dzięki spotkaniu, które odbyło się w Karczmie Ostoja dnia 23 sierpnia, a w tropieniu pomagał i opowiadał Krzysztof Gornowicz. Przybyli słuchacze, mieszkańcy Czarnej Wody i nie tylko, bo swoją obecnością zaszczycili nas goście z Pieców i Brus wysłuchali wykładu o historii Czarnej Wody. Małej miejscowości z Kociewia przy rzece Wda, z niespełna dwustuletnią historią (powstała 1825 roku), a niebawem będzie miała trzydzieści lat praw miejskich (otrzymane w 1993 rok). Tropiliśmy historię Czarnej Wody. Słuchaliśmy, oglądaliśmy slajdy zdjęć i dokumentów z przeszłości. Był też czas na pytania i dyskusję. Spotkanie realizowane przez Stowarzyszenie Miłośników Czarnej Wody z projektu "Czarnowodzcy Tropiciele" dofinansowanego w ramach programu "Działaj Lokalnie", Polsko - Amerykańskiej Fundacji Wolności, realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce i Chatę Kociewia. Sponsorem projektu "Czarnowodzcy Tropiciele" jest Bank Spółdzielczy w Skórczu .

Opracował Przemysław Kurszewski

Plakat: